Direktiva EU: Povećanje akciza na cigarete

Bez autora
Jun 19 2011

Zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija moraće, radi približavanja Evropskoj uniji, da povećaju akcize na cigarete zbog usklađivanja sa evropskim standardima. Nova EU Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1.000 cigareta.Sprečavanje nelegalne trgovine cigaretama jedini je put ka osiguranju stabilnih budžetskih prihoda. Predvidiv, postepen i regionalno izjednačen rast akciza u celom regionu uslov je za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama.

Direktiva EU: Povećanje akciza na cigareteZemlje zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija moraće, radi približavanja Evropskoj uniji, da povećaju akcize na cigarete zbog usklađivanja sa evropskim standardima, saopštila je kompanija Džapan tabako internešenel (Japan Tobaco International).

Nova EU Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1.000 cigareta.

Potpredsednik kompanije Džapan tabako internešenel Kristijan Kring je u Bečićima, na sastanku guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope, ocenio da je sprečavanje nelegalne trgovine cigaretama jedini put ka osiguranju stabilnih budžetskih prihoda.

"Predvidiv, postepen i regionalno izjednačen rast akciza u celom regionu uslov je za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama. To se može osigurati donošenjem akciznih kalendara koje bi svaka država regiona trebalo da razvije u saradnji s duvanskom industrijom", rekao je Kring.

Prema njegovom mišljenju, svrha akciznog kalendara je da unapred reguliše povećanje akciza u periodu od tri do pet godina, čime bi bili osigurani stabilni prihodi za državu i predvidivo poslovno okruženje.

"U suprotnom, države bi mogle da se suoče sa udarom na budžete, kao što se desilo novopridruženim članicama EU. Nadamo se da će vlade zemalja Zapadnog Balkana izbeći takav scenario u saradnji s duvanskom industrijom koje imaju iskustvo u poslovanju u Evropskoj uniji", poručio je Kring.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik